Het internetforum 8chan is korte tijd offline gehaald nadat de schutter in El Paso er zijn daad aankondigde met een manifest. Ook sprak hij zijn steun uit aan de dader van de schietpartij in Christchurch, waarbij eerder dit jaar 51 moslims omkwamen.

Ook de dader van de aanslag in Christchurch plaatste een manifest op 8chan. Inmiddels liet de oprichter van de site, die er zelf niet meer voor werkt, weten blij te zijn met het offline halen. In een interview met de New York Times zegt hij: "Haal de site weg. Het doet de wereld geen goed."

Inlichtingendiensten

Het forum, waar vooral rechts-extremisten op zitten, biedt leden de mogelijkheid om anoniem te reageren. En juist dat is een van de grootste problemen voor politiediensten. Het maakt het praktisch onmogelijk om mensen op te pakken of aan te houden naar aanleiding van uitlatingen op de website.

Hassan Bahara is journalist voor de Volkskrant en dook in de wereld van 8chan. Het neerhalen van de website ziet hij niet als oplossing voor de problemen die het creëert: "Het is een beetje zoals het spelletje 'whack a mole', je slaat iets neer, en het popt ergens anders in een andere vorm weer op", zo ziet Baharan tegenwoordig ook via berichtendienst Telegram groepen ontstaan die dezelfde types aantrekt.

Aanslagen gevierd

"Dit soort aanslagen worden daar gevierd. En er worden morbide grappen over gemaakt. Met El Paso werd bijvoorbeeld gisteren al de draak gestoken en er werd daar op 8chan geroepen dat 20 niet genoeg is."

Er zijn ook Nederlanders actief op het internetforum, stelt Bahara. "Er is ook wel eens onderzoek gedaan naar de alt-right wereld bijvoorbeeld op Twitter en daar zou zo'n tien procent van in het Nederlands communiceren. Er zijn ook op 8Chan Nederlanders actief die dan met elkaar afspraken om elkaar eens per maand te ontmoeten en ideeën uit te wisselen."

Niet alleen in de krochten van het internet

8Chan werd gestart in 2013 door de Amerikaan Fredrick Brennan, woonachtig in de Filipijnen. Hij werkt inmiddels niet meer voor 8Chan, maar zijn ideaal was een plek waar absolute vrijheid van meningsuiting heerste. Dat idee ontspoorde al gauw. Het is inmiddels een vrijplaats voor rechts-extremisme en neo-nazisme.

Maar het is niet alleen die obscure vrijplaats waar journalist Bahara zijn vraagtekens bij plaatst. "Er wordt veel doorgelinkt op 8Chan naar filmpjes die op YouTube staan, die zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Dus het idee 8Chan in de krochten van het internet opereert, dat vind ik wat vreemd. Want er wordt vaak gelinkt naar mainstream websites."

Beluister hier het studio-gesprek met Volkskrant-journalist Hassan Bahara.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.