Tot op de dag van vandaag kan ze niet geloven dat het gebeurd is. Lena Olivier verloor in 2014 haar zus Miranda, die werd vermoord door haar partner. "Ik hoop nog steeds dat ze me ineens belt en zegt: 'Ik hou van je Leentje.'"

De 38-jarige Miranda, moeder van drie kinderen, werd doodgestoken in haar woning. Zij en haar partner kregen ruzie na een avond uit. Het is het einde van een jarenlange, destructieve, knipperlichtrelatie.

Russisch roulette

De laatste jaren van Miranda's leven waren een 'raar soort Russisch roulette', schetst Lena. "Ongeveer 2 weken voordat Miranda vermoord werd, heb ik haar nog gezegd dat ze moest stoppen met deze jongen. Het zou haar dood worden", vertelt ze. "Het was aai poes, aai poes, rotkat. Anders kan ik het niet zeggen."

"Niet hij, maar wij hadden bij de laatste seconden van haar leven aanwezig moeten zijn", zegt ze. "Dit afscheid is ons ontnomen."

Video: Lena vertelt over het verlies van Miranda, nu 5 jaar geleden

Na 5 jaar voelt Lena nog dagelijks de impact van de moord op haar zus

Trauma is een sluipmoordenaar

Traumatherapie zorgt ervoor dat Lena het leven inmiddels weer heeft kunnen oppakken. "Traumatherapie is voor mij zo belangrijk dat het voor mij het verschil was tussen leven en dood. Ik heb een gelukkig leven terug", vertelt Lena. "Ik kan zorgen voor mijn kids en functioneren in deze economie."

"Ook na 5 jaar kan het verlies je nog steeds overvallen. Dat is ook de reden dat ik nog steeds een therapeut bezoek. Daar is geen aandacht voor", zegt ze. "Wat mij betreft is trauma echt een sluipmoordenaar."

Lees ook