Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, heeft afgelopen nacht om half 3 een hatelijke e-mail gestuurd naar al zijn collega-Kamerleden. Daarin maakt hij gehakt van hun muzieksmaak. Baudet reageerde op de voorlopige versie van 'de Kamerhitlijst', met daarin de favoriete muziek van de 150 Kamerleden.

Kamerleden Maurits von Martels (CDA) en Zohair el Yassini (VVD) kwamen met het initiatief voor de hitlijst. Zij hebben hun 148 collega’s gevraagd hun top 5 met muziekfavorieten in te sturen. Op basis van die voorselectie stelt de Kamer later een definitieve Top 150 samen. Uit zijn uitgelekte mail blijkt nu dus dat Baudet walgt van de keuzes van zijn collega's.

'Wat is er met jullie aan de hand?'

Hij mailde de volgende tekst: "Allemaal enorme ***muziek. Hoe is zoiets mogelijk? Waar zijn Brahms, Beethoven, Strauss, Schumann, Debussy, etc.? Wat is er met jullie aan de hand!?’

Helaas weten we niet welke muziek in de voorselectie zit, die door Baudet dus niet werd gewaardeerd. SP-Kamerlid Peter Kwint was wel zo vrij om zijn top 5 alvast op Twitter te delen, gevuld met hardrock en heavy metal.

Tweede Kamer op Spotify

Het initiatief van Von Martels en El Yassini begon vorige maand zo goed. "Wij als Tweede Kamerleden worden natuurlijk vooral geassocieerd met politiek, en we proberen elke dag op onze eigen manier Nederland mooier en beter te maken", legde El Yassini eerder uit in het AD. "Maar soms vergeten we allemaal weleens dat we ook mensen zijn. En favoriete muzieknummers zeggen heel veel over die mensen." Het idee ontstond na een diner in het Tweede Kamer-restaurant waarbij de Kamerleden spontaan elkaars Spotify-lijsten gingen bekijken en beluisteren.

Ondanks de kritiek van Baudet wordt de definitieve Top 150, als het goed is, begin december bekend gemaakt. Von Martels en El Yassini hopen nog een plek te vinden om deze uit te zenden.