Tijdens filmfestival IDFA 2014 wordt Alive Inside vertoond. Dat is een Amerikaanse documentaire van Michael Rossato-bennett over de invloed van muziektherapie op dementerenden. IDFA vindt plaats van 19 tot 30 november.

De film toont hoe muziek uit het verleden de lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen van dementerende ouderen doet herleven. De verborgen schatten van het geheugen komen weer aan de oppervlakte.

Henri

Door de vergrijzing heeft Nederland inmiddels een kwart miljoen dementerenden. Muziektherapeute Manon Bruinsma werd enorm geraakt door Henri, een van de ouderen uit de documentaire, die een tophit werd op YouTube en zelfs CNN haalde:

Manon heeft in verpleeghuis Marken Haven dementerenden een Ipod met hun persoonlijke muziek gegeven. "Wat er dan gebeurt lijkt wel een wonder," volgens Manon. Ook wetenschappelijk onderzoek geeft een spectaculaire toename van levenskwaliteit aan.

Vanavond in EenVandaag muziektherapeute Manon Bruinsma,  mantelzorgers en neuroloog Eric Scherder over de effecten van muziektherapie. 

Radio EenVandaag

Eerder geeft Manon Bruinsma tekst en uitleg in Radio EenVandaag. Zij vertelt over de film en de bijzondere therapie in Radio Eenvandaag.