Voor het eerst sinds de verdrijving van IS zijn er verkiezingen in Irak. Drie jaar lang moesten Irakezen onderduiken voor strijders van IS in de stad Mosul. Toen de extremisten vorig jaar verjaagd werden trof de Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx een paar verdwaasde mannen op de puinhopen van een muziekschool.

Met de enige gitaren, die niet vernield waren door moslim-terroristen, speelden de mannen Imagine voor Rudi’s camera. Het beeld liet hem niet los, het verhaal ook niet. Tussen de dagelijks verslagen over strijd en de terreur van IS zag hij plots een sprankje hoop in de woorden en klanken van muziekdocenten Saif en Nabeel. “Muziek verbindt daar waar oorlog verdeelt”, aldus Vranckx. “Ik dacht plots: dit is het verhaal dat de oorlog symboliseert. Een sprankje hoop tussen alle ellende, dat is wat mensen uiteindelijk aanspreekt.”

Oorlog is iets groots, je kunt er niets tegen doen

Bij thuiskomst in België deed de verslaggever een oproep om gebruikte muziekinstrumenten in te zamelen voor de muzikanten van de Iraakse academie. De animo was overweldigend. “Vooral de reacties hier hebben mij aangegrepen. Oorlog is iets groots, je kun er niks tegen doen. Behalve dit kleine, symbolische.”

Vranckx ging terug. Niet alleen met een camera maar met een loods vol muziekinstrumenten, hij maakte er een aangrijpende documentaire over en laat via Facebook zien hoe de reis van de instrumenten verloopt.

Muziek door de straten van Mosul

De muzikanten vormen nu een gelegenheidsband en toeren momenteel door Vlaanderen, opnieuw dankzij de inspanningen van Vrankx. Het is om te vieren dat er voor het eerst in jaren weer muziek klinkt in de straten van Mosul. Deze week speelden ze in Brussel voor een uitverkochte zaal met zeshonderd toeschouwers.

De muzikanten staan er bijna verdwaasd bij in hartje Antwerpen. Ze doen een spontaan mini-optreden, aangevuld met een bekende Vlaamse dj. Oost ontmoet West, nu niet met Imagine of andere tranentrekkers, maar met de composities die ze maakten in de dagen na de bevrijding vorig jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.