Deze maand verschijnt de film 'Munich' van regisseur Steven Spielberg, die gaat over de wraakactie van de Israëlische geheime dienst Mossad, na een gijzelactie tijdens de Olympische Spelen van 1972. Abu Daoud, het brein van de gijzeling weet de wraakactie te ontlopen. TweeVandaag spreekt hem in Damascus.

De gijzeling

In de vroege ochtend van 5 september 1972 klimmen acht leden van de Palestijnse beweging ‘Zwarte September’ over de muur van het Olympisch Dorp in München. Hun missie: het gijzelen van sporters van de Israëlische equipe. Hun eis: de vrijlating van 234 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen.

Bewapend met Kalasjnikov-machinegeweren en handgranaten dringt het Palestijnse commando het appartementencomplex binnen. Twee Israëlische sporters worden ter plekke doodgeschoten, negen anderen gegijzeld. Vervolgens ontvouwt zich een drama waarbij de wereld haar adem in houdt. Bij een mislukte reddingsoperatie komen alle Israëlische sporters, vijf Palestijnse terroristen en één Duitse politieman om het leven. 'München 1972' staat dan ook bekend als het absolute dieptepunt in de Olympische geschiedenis.

Abu Daoud

De film van Steven Spielberg draait om de wraakactie van de Mossad. In de film is een Israëlisch moordcommando te zien dat de opdracht krijgt alle Palestijnen die bij de gijzeling betrokken waren te liquideren. Naar schatting tien van hen zijn tussen 1972 en 1992 door de Mossad vermoord. Het brein van de gijzelactie, Abu Daoud, weet te ontsnappen. Annemieke Veltman sprak hem in zijn woonplaats Damascus.

'Munich': het brein van de gijzeling