Heb je nog mosterd in de koelkast staan? Smeer het op je geblesseerde enkel! Dat is tenminste wat voetballer Bryan Linssen van Vitesse deed. Voor hem bleek dat wonderbaarlijk goed te werken tegen zijn blessure. "Dinsdag lag ik nog op de bank en woensdag kon ik weer voetballen!"

Is er ook bewijs te vinden voor de geneeskrachtige eigenschappen van mosterd? Bij mosterdfabrikant Kühne hebben ze in elk geval geen idee van de extra kwaliteiten van hun gele goedje. Bij de klantenservice klinkt het: “Ik heb geen idee. Wij vinden dat mosterd is om je bitterbal een beetje smakelijk te maken, maar om het nou op je enkel te smeren..."

'Geen enkel wetenschappelijk bewijs'

Voor zo’n enkelblessure ga je normaal gesproken natuurlijk niet langs een mosterdfabrikant. Daar is de fysiotherapeut voor. De broer van oud-Heerenveen-spits Reza, Mehdi Ghoochannejhad is sportfysiotherapeut. Hij ziet geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de helende krachten van mosterd. "In de zorg passen we handelingen toe die op wetenschap zijn gebaseerd. Het is mij niet bekend dat mosterd het herstel bevorderd."

Luister & lees meer:

Ook bij een academisch specialist op het gebied van enkels is de behandelwijze met mosterd onbekend. Nienke Willigenburg is senior researcher bij de afdeling orthopedie in het OLVG Ziekenhuis. "Als onderzoeker ben ik bij dit soort berichten altijd geneigd even op te zoeken wat erover onderzocht is. Er is inderdaad geen enkel wetenschappelijk bewijs."

100 voetballers

Willigenburg vertelt dat ze geen aanleiding ziet om verder onderzoek te doen, want op één geval kan je dat in ieder geval niet baseren. Als je het toch wilt onderzoeken, heb je in ieder geval 100 voetballers nodig, vertelt ze. "Waarvan vijftig met mosterd en vijftig met een ander geel goedje op hun enkel, waarvan ze niet weten dat het geen mosterd is. Pas als je dan ziet dat de ene groep minder last heeft van de enkels dan de ander, zou je kunnen denken dat het werkt."

Het is duidelijk: er is geen enkele reden om aan te nemen dat mosterd enkelblessures verhelpt. Daarom beoordelen we het verhaal van Vitesse-speler Linssen, natuurlijk totdat er tegenbewijs komt, als fictie.