Moskeeën zijn niet bereid om openheid van zaken te geven over hun financiën. De Tweede Kamer heeft onderzoek  laten doen naar financiering van moskeeën uit "onvrije landen", maar het rapport levert weinig informatie op. 

Nederland heeft dus geen flauw idee heeft wie er achter de financiering van moskeeën zit. De gebedshuizen zijn niet bereid om hierover openheid te geven. De Tweede Kamer heeft grote zorgen over geldschieters uit Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabie, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Die landen kopen mogelijk invloed door islamtische instellingen in Nederland te financieren.  Want wat als het om de strengelovige salafistische stroming gaat?

Ruzie in Rotterdam

De Rotterdamse Essalam moskee ontving miljoenen van een sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten. Deze sjeik had in het verleden banden met de Taliban en de Moslimbroeders. De moskee-gangers in Rotterdam komen nu in opstand; ze willen zelf de leiding over hun moskee terug en hebben genoeg van de bemoeienis uit Dubai. De Maktoum foundation laat in een reactie weten geen bijbedoelingen te hebben met de financiering, zie bijlage

In EenVandaag een reportage vanuit Rotterdam. Ook spreken we met Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Download