Haar hele leven staat in het teken van het onderwijs. Monique Volman is hoogleraar onderwijskunde, en komt uit een echt onderwijsgezin. Haar vader was rector op een school en haar moeder was lerares Frans. Als professional zet ze zich in voor betekenisvol leren. Niet leren om het leren, maar omdat je wilt weten hoe iets zit.

Dat haar eigen zoon na zijn eindexamen totaal afknapte op het onderwijs en het liefst nooit meer wilde leren, ziet zij als een teken dat het onderwijs soms de boot mist. Scholen zouden veel meer bezig moeten zijn met betekenisvol leren. Niet alleen maar rijtjes stampen, maar leerlingen context bieden en laten zien waarom het zinvol is om bepaalde dingen te weten.

In Radio EenVandaag schetst ze haar ideale school: "Een plek waar leerlingen in de ochtend samenkomen en het nieuws bespreken. Vervolgens gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen, en dat onder begeleiding van een docent. Als iemand wil weten hoe orkanen ontstaan kom je vanzelf bij het nut van wiskunde terecht. Al die weerkundigen zijn namelijk heel erg wiskundig bezig", zegt Volmer. Op die manier moet leren betekenisvoller worden en dat is precies wat er nu vaak ontbreekt op school.