Jacques Monasch, PvdA-Tweede Kamerlid en kandidaat-lijsttrekker, vindt het 'van de gekke' dat het kabinet probeert om samen met de oppositie onder de uitslag van het Oekraïne-referendum uit te komen: 'Haagse politici die denken in de hoofden te kunnen kijken van de Nee-stemmers, zijn echt de weg kwijt'. 

Mocht er bij het Kamerdebat van volgende week weer een motie ter stemming komen om het Associatieverdrag met Oekraïne niet te ondertekenen, zal hij die weer steunen, zegt hij voor de camera van EenVandaag.

'Democratische schade is ontzettend groot'

Het kabinet probeert tijdens onderhandelingen achter de schermen bij de oppositie steun te krijgen voor het idee om het verdrag te voorzien van een ‘bijsluiter’, waarin bijvoorbeeld wordt verklaard dat Oekraïne nooit EU-lid zal worden. Nederland kan dan het verdrag toch ondertekenen. Monasch (PvdA) daarover: 'Dit is vreselijk ontspoord. Dit is echte Haagse Achterkamertjespolitiek en de democratische schade van wat hier gebeurt, is zo ontzettend groot! Er ligt een democratische uitslag en daar hoor je je aan te houden.'

'Haagse politici zijn de weg kwijt'

Monasch, die zelf jaren in Oekraïne woonde, ergert zich dood aan de onderhandelingen over de referendum-uitslag. 'Dat hele bijsluiter-idee is sowieso van de gekke. Er komen allemaal dingen bij die nooit aan de bevolking zijn voorgelegd. (...) Rutte heeft twee smaken: óf hij legt de uitslag van het referendum naast zich neer óf hij ratificeert niet. Haagse politici, die denken in de hoofden van de Nee-stemmers te kunnen kijken, die denken de uitslag te kunnen interpreteren en er een sausje over heen gooien, zijn echt de weg kwijt', aldus Monasch.

PvdA-fractie moet zich aan afspraak houden

Monasch heeft ook geen goed woord over voor de opstelling van zijn eigen PvdA-fractie: 'Vooraf zei de fractie "we gaan ons aan de uitslag houden". Daarna "we gaan nog maar eens praten". Ik vind dat niet kunnen. Uitslag is uitslag en afspraak is afspraak. En dan moet je je daaraan houden.”

Als fractieleider Diederik Samsom de PvdA-fractie een compromis over bijvoorbeeld een ‘bijsluiter’ bij het verdrag zal voorleggen, gaat Monasch niet overstag: 'Als er een motie komt over het niet ondertekenen van het verdrag, zal ik daar weer voor stemmen.'

Probleem binnen coalitie

Het kabinet heeft dus niet alleen met de oppositie, maar ook binnen de eigen gelederen een probleem met de uitslag van het referendum. Naar verluidt is er bij de Tweede Kamerfractie van de VVD óók een fractielid, dat vindt dat Nederland het verdrag niet moet ratificeren. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over wat er moet gebeuren met de uitslag van het referendum.