De Brusselse wijk Molenbeek staat opnieuw in de aandacht omdat het brein achter de aanslagen in Parijs en twee aanslagplegers hier vandaan kwamen. Bij een tweede grote anti-terreuractie hebben Belgische antiterreureenheden opnieuw aanhoudingen verricht. Bij eerdere huiszoekingen werden vijf mensen daar opgepakt in verband met de aanslagen.

Volgens de burgemeester is het mogelijk dat het om een netwerk van terroristen gaat. Het is niet de eerste keer dat de Brusselse gemeente wordt genoemd als voedingsbodem voor geradicaliseerde jongeren. In juli dit jaar kreeg de omstreden veroordeelde prediker Khalid Zerkani twaalf jaar gevangenisstraf voor ronselen.

Molenbeek is een van de negentien gemeenten van Brussel en telt 94.000 inwoners. Het is een arme wijk met veel mensen van Marokkaanse en Algerijnse komaf. De verdachte van de aanval op de Thalys kwam er vandaan. Zo ook de man achter de aanslag op het Joods museum.

Wat is er aan de hand in de Belgische plaats? Wat verklaart de voedingsbodem voor radicalisering? En waarom is Belgie opnieuw in beeld als woonplaats van terroristen?

We spreken met oud-inlichtenofficier en directeur van de Belgische anti-terrorisme denktank Claude Monichet. En met oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten die in Molenbeek woonde en erover publiceerde.

Bekijk hieronder een reportage van januari dit jaar over huiszoekingen in Molenbeek en andere anti-terreuracties in België:

Ook tijdens de Thalys-aanslag in augustus zijn er woningen in Molenbeek doorzocht. Luister hieronder naar de reportage van Radio EenVandaag: