Drones die iedere dag rondvliegen om de beroemde molens van Kinderdijk vast te leggen. Molenaars worden er gek van. Ze hebben last van het geluid en vinden dat hun privacy wordt geschonden. Het probleem speelt al langer en de bewoners stappen nu naar de gemeenteraad voor een oplossing.

Het zijn prachtige beelden die toeristen maken van het beroemde Werelderfgoed, YouTube staat vol met dronevideo's. Maar de bewoners zijn het al jaren zat.

Molenaar Peter Paul Klapwijk is het gevlieg en gefilm rond zijn molen zat. “Je gaat je anders gedragen als je je bespied voelt. Het is hetzelfde als je met je gezin in de tuin aan het eten bent en er loopt een vreemde de tuin in en begint je te filmen.”

Burgemeester van de gemeente Molenwaard Dirk van der Borg heeft begrip voor de klachten van de molenaars. "Het is niet leuk als drones door je ramen naar binnen filmen. Dat begrijp ik heel goed." De gemeente gaat in gesprek met de molenaars om te bepalen hoe de drone overlast het beste aangepakt kan worden.

Gevaar voor bezoekers

Volgens Jeanet de Jong van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zijn de drones een groot probleem in Kinderdijk. Naast klachten over geluidsoverlast en privacyschending van molenaars kunnen de drones ook gevaarlijk zijn voor bezoekers. "Een drone kan natuurlijk ergens tegen aan vliegen.'"Een verbod op het gebruik van drones in Kinderdijk is er nog niet. De stichting probeert de overlast voorlopig via andere wegen te beperken. "We proberen middelen in te zetten om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Iedereen die een drone gebruikt verzoeken wij bijvoorbeeld om hem uit te zetten.'"

Of er een verbod komt op het gebruik van drones kan de burgemeester van Molenwaard nog niet zeggen. "Het is lastig om de drones te verbieden omdat er weinig regelgeving is. Je kunt niet zomaar zeggen dat je hier niet mag vliegen." Toch wordt het probleem in de raad besproken om samen met de politie te kijken wat de mogelijkheden zijn. Als het aan de burgemeester ligt, moet er in ieder geval betere regelgeving komen voor het gebruik van drones.

Volgens Wiebe de Jager, oprichter en uitgever van dronewatch.nl is een verbod niet de oplossing. "Je moet een beroep doen op het fatsoen van mensen, een verbod is moeilijk te handhaven. Daarnaast moet er duidelijke voorlichting zijn om zo overlast tegen te gaan.” 

Waar mag je wel en niet met je drone vliegen?

De website 'Vlieg je drone veilig' maakte een overzichtskaart