Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt aan EénVandaag dat de 38-jarige Martinus Hendrikus T. is aangehouden in een internetcafé, voor betrokkenheid bij een aantal overvallen. De Nederlandse politie zou in een opslag in Rotterdam, gehuurd door Martinus Hendrikus T., ook explosieven gevonden hebben. T. werd aangehouden nadat de Nederlandse politie in februari een Internationaal Opsporingsbevel had uitgevaardigd. Inmiddels is T. uitgeleverd.

Speciale eenheden hebben Martinus Hendrikus T., die bekend stond als vuurwapengevaarlijk, aangehouden in een cybercafé aan een boulevard in Barcelona. Martinus Hendrikus T. zou gedurende de jaren 2005 en 2006 overvallen gepleegd hebben in Leiden en Breda. In februari zou de Nederlandse politie explosieven gevonden hebben in een opslag in Rotterdam, die door de 38-jarige Nederlander gehuurd werd. De Spaanse politie zou een busje gevonden hebben waarin Martinus Hendrikus T. overnachtte. Dit busje werd in de buurt van het Olympisch dorp in Barcelona gevonden. T. hield zich in Barcelona op in de krakersscene.

Nederlandse justitie vaardige Europees opsporings- en arrestatie

De Spaanse nationale politie houdt in Barcelona de dader van verschillende overvallen in Nederland aan.In een opslagruimte op zijn naam in Rotterdam zijn zware explosieven aangetroffen.Agenten van de nationale politie hebben in samenwerking met de Nederlandse politie in Barcelona een Nederlandse delinquent aangehouden, die in eigen land verschillende bankovervallen heeft gepleegd. De Nederlandse justitie had om zijn aanhouding gevraagd via een Europees opsporings- en arrestatiebevel. De Unit Localisatie Voortvluchtigen van de UDYCO-Central (Eenheid Drug en Zware Criminaliteit) wist in samenwerking met de UDYCO-Catalonië in Barcelona de 39-jarige Nederlander Martinus Hendrikus T. te lokaliseren. De Nederlandse politie had haar Spaanse collega’s op de hoogte gesteld dat Martinus gewoonlijk gebruikmaakte van vuurwapens en explosieven. Zijn arrestatie vond plaats in de buurt van een internetcafé aan de Ramblas in Barcelona.De Nederlander werd gezocht voor feiten die zich hadden afgespeeld in 2005 en 2006 in Leiden en Breda (Nederland). In die jaren heeft de gezochte verschillende gewapende bankovervallen gepleegd. Dat gebeurde altijd volgens dezelfde methode: Nadat hij de bank was binnengegaan, haalde hij een wapen tevoorschijn dat hij op de bankmedewerkers richtte en eiste hij dat ze hem het geld uit de kas gaven.De Nederlandse politie kwam erachter dat Martinus over een opslagruimte beschikte waar hij zijn wapens en andere bij zijn misdrijven gebruikte spullen bewaarde. In februari van dit jaar verrichtte de politie huiszoeking, waarbij in een opslagruimte in Rotterdam die op naam van de verdachte stond, diverse explosieven werden gevonden. Experts hebben vastgesteld dat de explosieven gemaakt waren van materiaal met een grote vernietigingskracht. Na het plegen van de overvallen is hij naar Spanje gevlucht, waar hij zich in Barcelona ophield. De Spaanse politiediensten hebben in samenwerking met de Nederlandse politie diverse stappen ondernomen om zijn verblijfplaats vast te stellen. Uit het onderzoek bleek dat de verdachte regelmatig internetcafés in het oude centrum van de Catalaanse hoofdstad bezocht.Agenten van de UDYCO wisten een bestelwagen te lokaliseren waarin hij overnachtte en die geparkeerd stond in de buurt van het Olympisch dorp in Barcelona. De arrestant bezocht regelmatig plekken en gebouwen die gerelateerd waren met de kraakbeweging, waarmee hij zich ook identificeerde.