Het raadgevende referendum, waarbij Nederlanders hun stem mogen uitbrengen over wetswijzigingen, sneuvelt mogelijk in de formatieonderhandelingen, aldus de Telegraaf. Na het ‘NEE’ bij het Oekraïnereferendum schrokken veel partijen van de uitslag. 

Nederland stemde toen tegen een verdrag met de Oekraïne maar het parlement ging uiteindelijk toch akkoord. Dit tot frustratie van de vele tegenstemmers. Eerder was er een referendum over de Europese Grondwet, waarbij bijna tweederde van de mensen tegen stemde.

Met name D66 was altijd voorstander van inspraak van burgers en zou het liefst een correctief referendum invoeren. Maar dat lijkt politiek niet haalbaar. Wim Voermans, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht zou het heel jammer vinden als men het referendum nu zou afschaffen: “Dan ben je een slechte verliezer, om na een keer ‘nee’ gelijk ermee te stoppen.”

Het Forum voor Democratie wil juist wel bindende referenda en volksinitiatieven naar Zwitsers model. In Zwitserland werkt deze directe vorm van meebesturen al honderden jaren. De partij van Thierry Baudet riep vanochtend via Twitter D66-ers op hun lidmaatschap op te zeggen als het referendum verdwijnt.

Als wisselgeld zou de gekozen burgemeester, een van de andere stokpaardjes van D66, nu wel weer op de formatieagenda staan. 

In maart peilde EenVandaag de achterban van D66. Hieruit bleek dat de helft géén referenda meer wil.