Moet Geert Wilders afstand nemen van het geweld tegen migranten? Die vraag komt op, nu het er op lijkt dat groepen die geweld gebruiken tegen asielzoekers zich laten inspireren door de PVV-leider.

In Pannerden werd een huis van een Somalisch gezin bekogeld met vuurwerk. Op de woning werd een brief achtergelaten met daarop een foto van Wilders en de oproep: ‘Allochtonen moeten weg hier!! Dit is pas het begin!!!’

Ook bezetten zaterdag leden van de actiegroep Identitair Verzet een moskee in Dordrecht. De betogers klommen op het dak en hingen spandoeken op waarop teksten stonden als ‘Stop de islam’ en ‘Minder, minder’. Volgens het moskeebestuur laten de leuzen de invloed van de woorden van Wilders zien.

Woensdag liep een inspraakavond tegen de komst van een azc in Geldermalsen uit de hand. Buiten de raadszaal braken rellen uit. Wilders had eerder getwitterd: ‘Geen AZC in Geldermalsen!! #kominverzet’ 

Politici roepen Wilders op steviger afstand te nemen van de gewelddadige acties. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt dat Wilders vaker moet benadrukken dat protest altijd vreedzaam moet zijn. Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag dat het goed was geweest als Wilders afstand had genomen van de rellen in Geldermalsen.

In EenVandaag een gesprek met Gert-Jan Segers.

Wilders heeft inmiddels zelf ook gereageerd: