President Obama heeft het minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken nog een keer netjes gevraagd. Is Nederland bereid twee ex-Guantanamo gevangenen, vrijgesproken en wel in Nederland asiel geven? 'Nee', zegt een meerderheid in de Tweede Kamer, laat Amerika zijn eigen zaakjes maar opknappen.

Het is nog niet duidelijk uit welke landen ex gevangenen komen die President Obama in Nederland onder wil brengen. Ex-Guantanamo gevangenen kunnen niet in Amerika terecht. Het Congres, gedomineerd door de Republikeinen, heeft jaren een wet aangenomen die het verbied ex-Guantanamo gevangenen naar Amerika te laten komen. En dat is onbegrijpelijk, zegt de meerderheid van het Nederlandse parlement. 

De oud-gevangenen kunnen niet terug naar het land van herkomst omdat ze daar gevaar lopen te worden gemarteld of gedood. Vaak komen ze uit Syrie of Jemen waar oorlog is. 

Intussen zijn 55 landen ons al voorgegaan, waaronder Belgie, Duitsland en Frankrijk . Deze landen hebben de ex-gevangenen wel opgenomen. Volgens Cori Crider zijn de berichten over deze mensen goed. Deze juriste verdedigt al jaren Guantanamo-gevangenen die onschuldig vast zitten. Zij zegt dat Nederland niet bang hoeft te zijn voor deze mensen. Ze zijn twaalf jaar onschuldig opgesloten geweest en gemarteld en hebben niets te maken met al Qaeda. Ook zijn er geen concrete aanwijzingen dat de vrijgelaten gevangenen uit Guantanamo zonder strafblad toch nog terroristische activiteiten gaan ontplooien.

Mensenrechten advocaat Bart Stapert zegt dat het de morele plicht is van Nederland om de ex-gevangenen op te nemen. In de War on Terror hebben de Amerikanen ook voor ons de kastanjes uit het vuur gehaald. Kamerlid Harry van Bommel legt uit waarom Nederland de ex-gevangenen niet moet opnemen.