Voetbalclub Fortuna Sittard staat op omvallen en FC Twente is enkele weken terug nog gered door de gemeente Enschede. De gemeente staat wel voor 32 miljoen euro garant, in ruil voor zeggenschap over het beleid van de club.

Utrecht, Vitesse, ADO Den Haag, Sparta en nog veel meer clubs kregen in het verleden overheidssteun omdat de clubs in diepe financiële problemen terecht waren gekomen. Dit kost de gemeenschap vaak miljoenen. 

Het lijkt er nu op dat het in Sittard anders afloopt: de Limburgse gemeente houdt de poot stijf en gooit vooralsnog geen financiële reddingsboei. Daardoor is de kans groot dat Fortuna definitief de handdoek in de ring moet gooien.

De Limburgse club uit de Jupiler League is in afwachting van de beoordeling van het huishoudboekje door de licentiecommissie van de KNVB. 

Fortuna zit in geldnood en moest dinsdag de jaarcijfers van vorig seizoen (2014-2015), halfjaarcijfers van dit seizoen en prognose voor volgend seizoen aanleveren bij de KNVB. De club kon geen sluitende begroting overleggen en komt nog geld tekort nadat afgelopen maand is geprobeerd 900.000 euro in te zamelen.

Wel of geen belastinggeld steken in voetbalclubs die op omvallen staan, dat is waar we over gaan spreken met Rocco Mulder, bewindvoerder en later curator bij het faillissement van de oudste voetbalclub van Nederland, FC Haarlem. De club ging in januari 2010 failliet. 

Ook praten we met Pieter Nieuwenhuis, directeur van Hypercube Business Innovation, dat heeft zich gespecialiseerd in sporteconomische vraagstukken en zowel FC Twente als andere voetbalclubs die in de financiële problemen verkeerden adviseerden.

Verslaggever Harm van Atteveld is in Sittard en loopt mee met de lokale omroep L1.  

En we stellen de vraag: moet er eigenlijk wel belastinggeld naar voetbalclubs als die in nood verkeren? 

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.