De Tweede Kamer debatteert over de militaire bijdrage aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Een ruime Kamermeerderheid steunt de missie met zes F-16's, en het trainen van Iraakse en Koerdische collega's.

Aan de missie doen 380 militairen mee (250 voor de F-16's en 130 voor de trainingsteams). Verslaggever Remko Theulings volgt het Kamerdebat via Twitter. Hier zijn verslag:

Tweets van @Rembo1

De gevechtsvliegtuigen zullen worden ingezet om commandoposten, voertuigen, installaties en andere doelen van IS uit te schakelen. Ze voeren de luchtaanvallen uit met precisiewapens, zoals lasergeleide bommen. Ook kunnen de F-16's Koerdische en Iraakse strijders op de grond te hulp schieten door luchtsteun te leveren. Ze worden alleen ingezet boven Irak. De PvdA wil pas acties boven IS-gebied in Syrië toestaan als daar een volkenrechterlijk mandaat voor is.

Maar: krijgen we IS op de knieën met luchtaanvallen alleen? Of moeten er ook Westerse grondtroepen worden ingezet om IS te verslaan? 

De Franse vooraanstaande politicoloog Dominique Moïsi sluit zich aan bij een groeiende groep deskundigen die zegt dat we zonder Westerse grondtroepen IS niet kunnen verslaan. We hebben dus, zoals de Amerikanen zeggen, 'boots on the ground' nodig. 

Risico's

Wat is het einddoel van de missie en wat zijn de risico’s? Wat doen we als er bij de luchtaanvallen veel burgerdoden vallen? En wat doen we als er bijvoorbeeld een Nederlandse F16 piloot in handen van IS valt? In de uitzending onder meer de analyse van arabist Leo Kwarten en het laatste nieuws uit Politiek Den Haag.

In Radio EenVandaag spreken we over het debat met Rob de Wijk, directeur Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Politieke reacties

In Radio EenVandaag een verslag van Remko Theulings. Hij vroeg de leden van de Tweede Kamer naar hun mening:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.