In EénVandaag het verhaal van de klokkenluider die de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en minister Verburg in ernstige verlegenheid heeft gebracht. Deze hoge ambtenaar, die werkzaam is voor de VWA, lekte begin januari een vertrouwelijk rapport over het slecht functioneren van deze autoriteit aan Varkens in Nood/Stichting Dier en Recht. "Als u vlees eet, weet u niet wat u eet.".

Uit het uitgelekte rapport blijkt dat de Voedsel- Warenautoriteit slecht functioneert, vooral als het gaat om controle op dierenwelzijn. Het toezicht op de veesector is onvoldoende en er volgen geen sancties bij overtredingen. Ook blijkt uit het rapport dat vooral de vleessector profiteert van het gebrek aan controle. Het rapport lag een jaar in de lade, tot Varkens in Nood/Stichting Dier en Recht het eind januari publiceerde. Minister Gerda Verburg schakelde direct de Rijksrecherche in om te achterhalen wie dit interne rapport over het rammelende functioneren van de Voedsel- en Warenautoriteit naar buiten heeft gebracht. Dit onderzoek loopt nog steeds. Ook gaf zij staatsraad Reinder Hoekstra opdracht onderzoek te doen. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek kondigde Verburg een pakket maatregelen aan om de falende controle op ons vlees en op bijvoorbeeld veetransporten weer op de rails te krijgen.Vanavond in EénVandaag vertelt de klokkenluider over "de ziekmakende cultuur op het ministerie van Landbouw en bij de Voedsel- en Warenautoriteit, de lobby van de vleessector en de rol van het CDA daarin en over zieke beesten die onterecht door de keuring heen komen en zo in onze voedselketen belanden.""Er komen structureel zieke dieren door de controle, die volgens de wet nooit voor consumptie beschikbaar mogen komen. Het gaat om dieren met ontstekingen, die een poot missen of ziektes onder de leden hebben. Die zouden nooit door de keuring mogen komen, maar dat gebeurt toch. En die komen dan dus ook in ons vlees terecht met alle risico's van dien."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.