Door een gemeentelijke procedure kan de muur van Mussert voorlopig nog niet gesloopt worden. Zo berichtte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag. Het ministerie reageert op een brandbrief van meer dan 25 museumdirecteuren, schrijvers en historici die willen dat de minister de omstreden muur behoed voor de sloop. De eigenaar van de camping waar de muur op staat zegt niet op de hoogte gesteld te zijn van een procedure die de sloop van de muur in de weg zou kunnen staan.

Een aantal erfgoedverenigingen hebben ruim een week geleden een aanvraag voor behoud ingediend bij de gemeente Ede. Zolang de gemeente nog niet besloten heeft wat het doet met deze aanvragen, kan de muur waarop Mussert zijn hagepreken hield niet gesloopt worden. De muur staat op het terrein van de Lunterse camping De Goudsberg en de campingeigenaar is het zat dat gemeente en het rijk zo lang treuzelen over wat er met de muur moet gebeuren. Daarom heeft hij de sloop van de muur aangekondigd.

LEES OOK: Sloop muur van Mussert dreigt voor besluit monumentenstatus
 

Omstreden

De muur is omstreden omdat het bouwwerk symbool staat voor collaboratie van duizenden Nederlanders met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Een Edese erfgoedvereniging vond het zonde dat de muur maar stond te vervallen op het campingterrein en diende in 2015 een verzoek in om er een rijksmonument van te maken. Sindsdien is het vraagstuk een gevoelige kwestie. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed reageerde in eerste instantie positief op dat verzoek, maar besloot in tweede instantie het besluit over de muur op te nemen in een bredere verkenning. Deze verkenning is pas eind 2018 af.

Campingeigenaar Roderick Zoons wilde daar niet op wachten en diende enkele weken een sloopmelding in bij de gemeente. In reactie daarop schreven meer dan vijfentwintig vooraanstaande historici en schrijvers (link artikel gisteren) gisteren een brief naar de minister met daarin het dringende verzoek de muur niet verloren te laten gaan. “De muur van Mussert is een historische plek voor Nederland, ook zwarte bladzijden behoren tot ons erfgoed,” zo reageert een woordvoerder van het ministerie vandaag op de brief.

LEES OOK: Brandbrief museumdirecteuren en historici: Sloop Muur van Mussert niet

Procedure

Tevens meldde het ministerie dat de muur van Mussert voorlopig niet gesloopt kan worden omdat er een gemeentelijke procedure loopt. Vorige week hebben een aantal erfgoedverenigingen bij de Edese wethouder Weiland een aanvraag voor behoud van de muur gedaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Ede moet de gemeente inderdaad nog beslissen wat er met die aanvragen gedaan wordt. Daarbij loopt er nog een sloopprocedure die netjes afgehandeld moet worden.  Verder vindt de gemeente Ede het een kwestie voor het rijk en dringt de gemeente er bij minister van Engelshoven van OCW op aan om het besluit over de monumentstatus naar voren te halen.

Een woordvoerder van de camping, Ronald Busser, zegt echter niets te weten van een gemeentelijke procedure die de sloop kan dwarsbomen. “Wij gaan ervanuit dat we half december meer horen over onze sloopmelding. Het kan zijn dat de gemeente nog meer vragen heeft, maar als dat niet zo is dan gaan we in gesprek met sloopbedrijven.”

De muur is het enige dat nog over is van een ‘nationaal tehuis’ waar de NSB landelijke bijeenkomsten hield. Inmiddels vormt de muur een vreemde afscheiding op camping De Goudsberg in Lunteren. NSB-leider Anton Mussert hield er tussen 1936 en 1940 zijn hagespraken. Duizenden NSB’ers uit het hele land kwamen daarop af.