De behandeling van ebola-patiënten in Nederland wordt overgelaten aan drie universitaire ziekenhuizen in Leiden (LUMC), Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG). Screening van patiënten die verdacht worden van ebola kan ook in de andere universitair medische centra plaatsvinden. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid zojuist bekendgemaakt in EenVandaag.

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de academische ziekenhuizen voldoende zijn voorbereid op de opvang en behandeling van ebola-patiënten.

Schippers maakte onlangs al bekend dat ‘verdachte’ ebola-patiënten in de acht universitaire ziekenhuizen worden opgevangen. Leiden, Rotterdam en Groningen zijn nu aangewezen om de daadwerkelijke behandeling van patiënten op zich te nemen. De andere academisch medische centra moeten bij kunnen springen als dat nodig is. Volgens Schippers is de concentratie in drie ziekenhuizen noodzakelijk. ,,Als alle acht de academische ziekenhuizen één patiënt hebben, dan wordt er vanalles ontregeld." 

Inspectie

Volgens de IGZ zijn alle onderzochte ziekenhuizen klaar voor de opvang en behandeling van ebola-patiënten. Over drie maanden bezoekt de inspectie de betrokken instellingen opnieuw om te beoordelen of de ziekenhuizen hun voorbereidingen op peil houden. Reguliere ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancediensten zijn niet door de IGZ gecontroleerd. Dat gebeurt pas als er signalen zijn van mogelijk onveilige situaties bij de opvang van ebola-patiënten bij die zorgaanbieders.

Vrijwilligers

De Tweede Kamer drong er vandaag bij het kabinet op aan meer te doen om vrijwilligers die naar West-Afrika willen gaan te ondersteunen. Minister Schippers zei in EenVandaag het reëel te vinden dat ziekenhuizen artsen en verpleegkundigen die naar ebola-landen willen afreizen gewoon moeten doorbetalen. Artsen zonder Grenzen betaalt artsen die in West-Afrika actief zijn 800 euro per maand.