Minister Schippers van Sport wil graag de Olympische Spelen naar Nederland halen. Dat zegt de minister vanavond in gesprek met EenVandaag. Schippers: “Ik zou dat heel graag willen. Het is prachtig als je hier ooit de Olympische Spelen zou kunnen organiseren.”

 In 2028 is het precies 100 jaar geleden dat de Spelen in Amsterdam werden gehouden.

Bij de formatie van Rutte II in 2012 werd juist nadrukkelijk afgesproken door de VVD en PvdA om de Spelen niet naar Nederland te halen. De VVD-minister van Sport doet nu een nieuwe poging. Ze denkt aan de constructie zoals die bij het EK-voetbal in 2000 werd gehanteerd: een samenwerking met België. Schippers: “Het IOC heeft gezegd: het kan ook in meerdere steden worden georganiseerd. Als je het dan ook nog in meerdere landen doet, dan moeten we ver komen”.

Schippers zegt te willen voorkomen dat de Nederlandse burger opdraait voor de kosten: “We moeten kijken dat we het zo kunnen doen dat ook de belastingbetaler zegt: ‘Goed idee, wij willen die Olympische Spelen ook in Nederland’”. Schippers spreekt daarom van een “slimme organisatie”: “Ik wil dat we ervaring opdoen met het organiseren van grote evenementen. En hoe wij het bedrijfsleven erbij kunnen betrekken.” Over het jaar 2028 wil Schippers niet speculeren: “Ik wil er geen jaartal aan koppelen. Ik wil dat we er klaar voor zijn!”

Het kabinet Rutte II zag bij de formatie in 2012 af van het streven om de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen, omdat er tegelijkertijd veel bezuinigingen werden doorgevoerd.  Toen werd gevreesd dat er geen draagvlak was. Inmiddels staat de economie er stukken beter voor.

Ook vanuit Amsterdam klinken positieve geluiden. Wethouder van Sport Van der Burg (VVD), die vorige week het EK Atletiek binnen zijn gemeentegrenzen had, is enthousiast over het idee van Schippers. “Ik vind iedere discussie voeren om te kijken of we de Olympische Spelen naar Nederland kunnen halen altijd erg interessant.”

In politiek Den Haag reageert de SP kritisch. Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van “luchtfietserij”. Van Nispen:  “Dit gaat waarschijnlijk ongelofelijk veel geld kosten. We moeten ook realistisch blijven.”

Weinig steun voor idee Schippers

Uit onderzoek onder ruim 10.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat er weinig steun is voor de oproep van Schippers. Zes op de tien (60%) vinden niet dat Nederland zich kandidaat moet stellen als organisator. Ruim een kwart (28%) vindt van wel. 

Het belangrijkste argument van de tegenstanders gaat over geld: maar liefst 94 procent van hen denkt dat de financiële voordelen van de Spelen niet opwegen tegen de kosten. Ook vinden zij Nederland te klein om de Olympische Spelen te organiseren. Voorstanders denken vooral dat de organisatie een goede promotie voor Nederland zou zijn. Ook denken ze dat het goed zou zijn voor de werkgelegenheid en infrastructuur. 

Als Nederland de Olympische Spelen in 2028 organiseert, vindt de grootste groep (55%) dat zowel de overheid als het bedrijfsleven moet investeren. 

Download