Minister Ploumen  van Buitenlandse Handel is in Rwanda. Belangrijk onderdeel van de reis is haar bezoek aan het vluchtelingenkamp Mahama, niet ver van de grens met Tanzania. In het kamp verblijven circa 48.000 gevluchte Burundezen  die op de vlucht zijn voor geweld en politieke onrust.

Deze mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in hun vaderland dat losbarstte nadat de huidige president in het voorjaar van 2015 kenbaar maakte een derde ambtstermijn te willen waarmee hij volgens de oppositie in strijd met de grondwet handelt.

 

De politieke spanningen in Burundi hebben onder meer geleid tot groot geweld met als gevolg dat meer dan 76.000 mensen naar Rwanda zijn gevlucht waarvan er dus 48.000 in Mahama zitten. Dit kamp bestaat nu één jaar en is oorspronkelijk bedoeld om 20.000 vluchtelingen op te vangen: de mensen leven dus bovenop elkaar.

Ondanks de inspanningen van de Rwandese overheid en de internationale gemeenschap, gaan veel kinderen ook niet naar school. Ook zijn er zorgen over seksueel geweld en besmetting met hiv/aids.

In Radio EenVandaag is te gast Paul Hoebink, emeritus hoogleraar Ontwikkelingssamenwerking.