Minister van Defensie Hennis kreeg vanaf haar aanstelling veel kritiek te verduren van binnen Defensie. Ze werd verantwoordelijk gehouden voor de grote bezuinigingen. Ook werd ze gezien als iemand die niet bij Defensie zou passen. Hoe doet de minister het tot nu toe? Is ze 'fit for the job' als minister in oorlogstijd?

Door de sterke opmars van IS in het Midden-Oosten en het neerhalen van vlucht MH17 deze zomer zijn de bezuinigingen afgezwakt. Nu wordt er weer gepleit voor een sterk Defensie-apparaat. Betekent dit dat Hennis de critici de mond heeft gesnoerd? Of houdt de kritiek aan. We spreken erover met generaal-buiten-dienst Frank van Kappen, voorzitter van de vakbond voor Defensiepersoneel VBM Jean Debie en met Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Ook in de uitzending een peiling van het EenVandaag Opiniepanel. Steunt Nederland militair ingrijpen tegen IS?

Senator, partijgenoot en generaal b.d. Frank van Kappen vindt het achteraf niet verstandig dat Hennis heeft geaccepteerd dat ze het op haar departement moet doen doen zonder de hulp van een staatssecretaris.

"Ik denk dat een organisatie, die zo onder druk staat, die zo zwaar moet bezuinigen, waar zoveel functies worden geschrapt en die tegelijkertijd zoveel operaties moet doen, dat je daar echt een staatssecretaris nodig hebt. Maar daar is niet voor gekozen en dat heeft ze wel geaccepteerd." aldus Van Kappen.

Van Kappen: hulp van een staatssecretaris nodig