Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt dat het INF-verdrag sneuvelt en noemt dat 'heel erg'. Het verdrag verbiedt het plaatsen van kernraketten voor de middellange afstand. "Nederland heeft er echt alles aan gedaan om het overeind te houden."

Eind 2018 zei de Amerikaanse president Trump dat hij het INF-verdrag ging opzeggen, omdat Rusland zich niet aan de voorwaarden van het verdrag houdt. Hij gaf de Russen 60 dagen om aan te tonen dat ze dat wel doen. Die deadline verstrijkt morgen.

Nieuwe wapenwedloop?

Minister Ank Bijleveld maakt zich zorgen over de gevolgen: "Ik hoop van harte dat er geen nieuwe wapenwedloop komt. We moeten nu alles op alles zetten om in dialoog met elkaar te spreken over de wapenbeheersing in de wereld."

Met het INF-verdrag, dat in 1987 door de Verenigde Staten en Rusland werd getekend, kwam er een einde aan de snel escalerende nucleaire wapenwedloop tussen beide landen. Er werden geen kernraketten in Nederland geplaatst. Het verdrag markeerde ook het einde van de 'Koude Oorlog', die de wereld na de Tweede Wereldoorlog in zijn greep hield.

Het kernwapenverdrag sneuvelt.