Er is geen sprake van tegenstrijdige berichten over de medewerking van Turkije aan het strafrechtelijk onderzoek van het Nederlandse OM naar oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink. Dat schrijft minister van Justitie Ard van der Steur in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Louis Bontes.

In februari liet het OM in een persbericht weten dat Turkije tot dat tijdstip nog niet positief had gereageerd op de Nederlandse rechtsulpverzoeken. De Turkse ambassadeur in Nederland liet hierop aan EenVandaag weten dat het land wel meewerkt in de zaak.

Volgens de minister is Nederland nog in overleg met de Turkse regering over de uitvoering van de rechtshulpverzoeken. 

Van der Steur wil zo lang het onderzoek loopt ook niet ingaan op de vragen hoe bereidwillig Turkije is medewerking te verlenen en hoe lang het duurt voordat de verzoeken ingewilligd worden. 'Mededelingen daarover kunnen dit proces verstoren en schade toebrengen', aldus de minister.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie werd in januari vorig jaar door het Gerechtshof gedwongen onderzoek te doen naar beschuldigingen aan het adres van Demmink van seksueel misbruik van minderjarigen, gepleegd in Turkije in de jaren ’90. Daarbij wordt gekeken naar de aangifte van twee Turkse mannen die stellen als minderjarige misbruikt te zijn door de voormalig topambtenaar.

Dossier EenVandaag maakte eind vorig jaar een uitzending over de zaak. Bekijk deze hieronder terug:

Download