Via thuisbezorgservices komen jongeren onder de zestien verbluffend makkelijk aan Via internet kunnen jongeren van twaalf zonder enig probleem aan bier, maar ook aan sterke drank komen, zonder dat er een leeftijdscontrole plaatsvindt.

Uit een groot landelijk onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van het Ministerie van VWS blijkt dat jongeren onder de 16 ondanks het verbod en een legitimatieplicht toch kinderlijk eenvoudig alcohol kunnen kopen. Volgens artikel 20 van de Drank- en Horecawet is het verboden alcoholhoudende dranken te verkopen aan jongeren waarvan niet is vastgesteld dat zij tenminste 16 jaar oud zijn en voor sterke drank geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Thuisbezorgen

Uit het onderzoek komt naar voren dat de controle erg slecht is bij supermarkten, slijterijen, horeca, sportkantines en thuisbezorgkanalen. Bij supermarkten slaagde bijvoorbeeld 70% van de aankooppogingen door minderjarigen. Bij de thuisbezorgservices, zoals de boodschappenbezorgservice van een supermarkt, bierkoeriers en diverse thuisbezorgrestaurants, slaagden zelfs alle aankooppogingen. Opvallend is ook dat er in veel gevallen wel naar een ID-bewijs werd gevraagd, maar dat de jongeren toch gewoon alcohol konden kopen. Dit terwijl de verkoper op het ID-bewijs eenvoudig kon zien dat de klant te jong was.

Minister

Minister Schippers van VWS laat in een reactie weten de resultaten van het onderzoek te hebben besproken met verschillende partijen, waaronder het Centraal Bureau Levensmiddelen en Koninklijke Horeca Nederland. Deze partijen hebben aangegeven de inspanningen verder te intensiveren om de naleving van de leeftijdsgrenzen te verbeteren.