De Defensievakbonden AFMP en MARVER willen dat minister Hennis hernieuwd onderzoek gaat doen naar de giftige wapenolie PX-10 waarmee vele defensiemedewerkers jarenlang, vaak onbeschermd, werkten. 

Vandaag was in Utrecht een infobijeenkomst, georganiseerd door Defensie en het RIVM. De bijeenkomst was het gevolg van een uitzending van Dossier EenVandaag waarin experts het RIVM-onderzoek naar PX-10 kraakten. Op basis van dit RIVM-onderzoek wijst Defensie alle claims af. Onterecht, stellen de vakbonden. Gerenommeerde wetenschappers uit binnen- en buitenland vinden dat er een verkeerde onderzoeksmethode is gebruikt en dat er te veel aannames zijn gedaan.

Er is niet gekeken naar individuele, zieke werknemers. Ondanks alle aannames en geen individueel onderzoek, trekt het RIVM toch een harde conclusie: geen causaal verband tussen werken met PX-10 en allerlei ziektes waaronder vormen van leukemie. De vakbonden dienen nu een klacht in bij minister Hennis van Defensie. Anne-Marie Snels, voorzitter AFMP in EenVandaag: "Er is nog veel te veel onduidelijk en er is meer dan voldoende aanleiding om het onderzoek te heropenen. 

SP woordvoerder Defensie Japser van Dijk steunt het initiatief van de militaire vakbonden. "Ik merkte dat de schuld ook nog eens bij de werknemers zelf neergelegd werd omdat ze geen beschermende middelen hadden willen gebruiken. Die waren er niet eens! Er moet nu een onafhankelijke derde onderzoek gaan doen, op individueel niveau en niet op groepsniveau. Wij zullen de minister hierop aanspreken."

Ze lijden aan allerlei vormen van leukemie en hebben neurologische aandoeningen. Experts maakten vorig jaar september gehakt van het RIVM-rapport op basis waarvan Defensie stelt dat er geen verband is tussen de zieke militairen en het werken met het kankerverwekkende PX-10. 

Radio EenVandaag

In de uitzending vertelt onderzoeksjournalist Jan Born over de bijeenkomst waar hij ook aanwezig was. Daarnaast licht hij de eis van de grootste militaire vakbond AFMP toe. Zij willen meer onderzoek waarin met meer mensen gesproken wordt en alle stukken boven tafel komen.

Promo Dossier EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.