Moeten we in Mali blijven of moeten we naar huis? Deze vraag hangt al een tijdje boven de markt. Het kabinet komt maar niet met een besluit. 

De Nederlandse bijdrage aan de missie loopt eind dit jaar af. Er is ruzie in het kabinet, de PvdA wil blijven maar de VVD wil naar huis. Defensiedeskundige Rob de Wijk zegt dat we moeten blijven in Mali. Want anders krijgt IS of een andere terreurgroep het daar voor het zeggen. 

In EenVandaag Peter Gordijn, hij is oud Apachepiloot en vloog ook missies in Mali. Hij is uit het leger gestapt omdat hij niet meer geloofde in de vredesmissie. 

Nederland maakt met 400 militairen en helikopters sinds begin 2014 deel uit van de VN-missie Minusma. Het Nederlandse aandeel is belangrijk voor de hele missie. Nederlandse commando’s en specialisten doen inlichtingenwerk en zijn de ogen en oren van de missie. 

Maar wat is het effect van de aanwezigheid van ruim tienduizend blauwhelmen in een van Afrika’s grootste landen? Het is nog altijd onveilig in Mali. Bijna wekelijks zijn er aanslagen van gewapende bendes op VN-blauwhelmen. Volgens de VN is Minusma de bloedigste missie sinds 25 jaar. 

Volgens defensiespecialist Rob de Wijk wacht het kabinet met een besluit over verlenging van de missie tot na 28 juni. Dan is de verkiezing voor een zetel in de Veiligheidsraad van de VN. Nederland dingt mee naar de felbegeerde zetel samen met Italië en Zweden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.