De militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. Op twee plekken komen Oekraïense militairen in actie tegen pro-Russische activitsten.

In de stad Kramatorsk in het oosten zouden Oekraïense begonnen zijn met een aanval op een militair vliegveld in de stad. Volgens journalisten ter plaatse is automatisch geweervuur te horen. Ook in de stad Kramatorsk zelf en in Slavjansk zouden een actie plaatsvinden. 

Ultimatum

Pro-Russische betogers hebben verschilende overheidsgebouwen in steden in Oost-Oekraïne bezet. De regering in Kiev had hen in een ultimatum tot acht uur gisterochtend de tijd gegeven om te reageren. Tot nu toe was een reactie van Oekraïne daarop uitgebleven. Vanochtend kondigde de interim-president van Oekraïne de militaire acties aan. 

Gesprek Poetin Obama

Gisteren belde de Amerikaanse president Obama nog met de Russische president Poetin over de situatie. Een oplossing werd niet gevonden. Donderdag staat nog wel in het Zwitserse Genève een overleg gepland tussen Rusland, de VS, Oekraïne en de EU.

Uitzending

Gaat het tot een confrontatie komen in het oosten van Oekraïne? En hoe gaan de Russen reageren op de militaire acties van Oekraïne? Vanavond in de uitzending EenVandaag-verslaggever Bart Hettema met een verslag uit het land. Hij is in de Oost-Oekraïense stad Donetsk en bezocht een bezet politiebureau in de regio. Verder spreekt hij met een pro-Oekraïense mensenrechtenactivist die bijna van het plein in de stad geslagen werd door de demonstranten en een pro-Russische student in de stad. Lees hier ook de blog van Bart Hettema: Weggestuurd worden is nooit leuk.

Op Radio EenVandaag een gesprek met Sjeng Scheijen, Slavist en Rusland-kenner. In 2008 en 2009 werkte Scheijen als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Moskou.

Kijk de uitzending van gisteren over de oplopende spanning in Oost-Oekraïne hieronder terug.

Hoe volgen Oekraïners in Nederland het nieuws? Radioverslaggever Harm van Atteveld was  te gast bij een Nederlands-Oekraïnse familie in Hengelo:

En het tweede deel van zijn verslag ging over de geschiedenis: hoe komen de Oekraïners in Hengelo terecht, en hoe bewaren zij daar hun cultuur?

Lees ook