Volgens de VS is de gifgasaanval van vorige week in Damascus uitgevoerd door het regime van Assad. Daarmee lijkt militair ingrijpen in Syrië een stap dichterbij te komen.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat de VS over aanvullend bewijs beschikt, dat op betrokkenheid van het Syrische leger wijst.

Bij de aanval die vorige week plaatsvond, vielen honderden doden. Beelden gingen de wereld over. Het Syrische regime ontkende betrokkenheid bij de aanval. Gisteren liet Assad alsnog VN-inspecteurs toe tot het rampgebied, om onderzoek te doen naar de gifgasaanval. Volgens Kerry heeft hij bewust de inspecteurs op afstand gehouden, om bewijsmateriaal te kunnen vernietigen.

Militair ingrijpen

Tot nu toe is militair ingrijpen nog geen serieuze optie geweest. Rusland en China, permanente leden van de Veiligheidsraad, zijn hiertegen. Ze blokkeerden sancties tegen het Syrische regime en weigerden het land te veroordelen. Maar de Amerikaanse president Obama heeft eerder gezegd dat bij het gebruik van chemische wapens een rode lijn overschreden wordt. Dan zou het land overgaan tot militair ingrijpen.

Nu lijkt het land zich hiervoor klaar te maken. De Britse regering maakte vandaag bekend dat het leger zich voorbereidt op militaire actie.Ook Frankrijk wil Syrië straffen voor de gifgasaanval, maar een besluit hierover is nog niet genomen.

Wat zijn de opties voor ingrijpen? En: wat zijn de risico’s? Syrië is een wespennest, en de oorlog daar kan een kettingreactie in het hele Midden-Oosten veroorzaken waarbij Iran, Turkije en Israël ook betrokken kunnen raken.

In EenVandaag onder meer voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. 

'Gifgasaanval op buitenwijken Damascus'