New YorkIk ontmoette gisteren iemand die in zijn maag zit met zijn zoon. Zoonlief heeft namelijk bedacht dat hij naar de topuniversiteit Yale wil. En vader weet eigenlijk dat dat een onmogelijke wens is.

Niet omdat zijn zoon niet goed is op school, hij haalt vrijwel alleen maar negens en tienen, maar omdat er andere factoren zijn die ook bepalen of je daar wordt aangenomen. En daarover heeft hij zijn twijfels.

Voor de goede orde: het gaat hier om een jongen van 12 jaar. En nu al is zijn kans erg klein, zo niet uitgesloten, om op zijn droomuniversiteit te komen.

Behalve het halen van goede cijfers is het namelijk om te beginnen een voorwaarde dat je nog een ander talent hebt. Reeds op de kleuterschool proberen ambitieuze ouders dat bij kun kind te ontdekken en te ontwikkelen.. Daarnaast is het zaak dat de kleuter-, de lagere-, en de middelbareschool op een top priv?chool zijn doorgebracht. Dat kost zo'n slordige 15 duizend dollar per jaar. Op z'n minst. Dan moet er nog vrijwilligerswerk worden gedaan, het liefst bij een gerenommeerde organisatie in het buitenland. Een vreemde taal spreken is namelijk ook een pr?Tot slot draait het nog om de goede netwerkcapaciteiten van de ouders. Zij moeten met de juiste mensen praten en opscheppen over de geweldige kwaliteiten van hun kind.

De zoon is op sportief gebied niets waard. Hij heeft ook geen andere talenten. Hij is naar doorsnee publieke scholen gegaan en hij gaat liever op zomerkamp als twaalfjarige dan dat hij vrijwilligerswerk doet; neem hem dat eens kwalijk. Verder kent vader niet de juiste mensen.

Er zullen best uitzonderingen bestaan maar het merendeel van de studenten op een universiteit als Yale voldoet aan deze voorwaarden. Het is het neusje van de zalm zoals ze hier zeggen. Het is toponderwijs. Daar worden grote geesten geboren. Daar wordt men opgeleid voor de Nobelprijs. Voor meer dan veertigduizend dollar per jaar; dat wel. Het mag wat kosten. Erg gezellig zal het niet zijn tussen al die voorgeprogrammeerde genie?op Yale. Hoop dat zoonlief dat ook in zal zien. Een leuk mens zal je er niet van worden.