Met enige regelmaat worden er sporters betrapt op verboden middelen, maar ook bij dieren komt dat voor. Er is nu een grote rel ontstaan in de wereld van de sledehonden. De dieren van eigenaar Dallas Seavey testten positief op de pijnstiller Tramadol. Dit gebeurde na de beroemde 'Iditarot'-race in Alaska, waarin de honden van Seavey tweede werden. De Amerikaan ontkent dat hij zijn honden verboden middelen heeft gegeven, en suggereert dat iemand met het voedsel van de dieren heeft geknoeid.

Doping in de duivensport

Kees Droog uit Andijk maakte in september 2016 hetzelfde mee met zijn duiven. Drie dagen na de winst van een internationale duivenwedstrijd in het Franse Pau staan er, zoals gebruikelijk, twee dopingcontroleurs op de stoep. Zijn winnende duif test positief op het middel diclofenac. 

De wereld van Droog stort in. "Je wordt een soort van persona non grata in de duivenwereld. Mensen kijken je met de nek aan. Acht maanden lang heb ik het gevoel gehad dat ik in een grote shock leefde. Dit kon gewoon niet kloppen: mijn duiven en doping! Bij mij was er alleen maar verbazing." 

'In de gevangenis' 

Droog mag niets meer in de duivenwereld. "De duiven zaten, op mijn erf, letterlijk in de gevangenis. Ik mocht niet meer meedoen met wedstrijden. Ik mocht mijn duiven niet verkopen en niet meer deelnemen aan tentoonstellingen. Echt verschrikkelijk!" 

Uiteindelijk blijkt dat de dopingcontroleurs een fout hebben gemaakt. Kees Droog wordt vrijgesproken. Een opluchting, maar nog altijd worstelt Kees met de naweeën. "Vanuit de duivenwereld heb ik veel steun gekregen maar er moet nog een afwikkeling komen van de financiële schade die ik heb geleden."     

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.