De laatste weken neemt de overlast voor vrachtwagenchauffeurs rond de Franse kustplaats Calais toe. Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) kreeg de afgelopen vier weken dertig meldingen binnen over migranten die in trucks klimmen en die volgens TLN ook steeds agressiever worden. 

Dat is veel meer dan de enkele melding die normaal gesproken per week binnenkomt. 

Omdat de controle bij de toegang tot de Eurotunnel naar Engeland is verscherpt, proberen migranten vrachtwagens al op de weg naar de Eurotunnel toe tot stilstand te brengen door boomstammen of brandende voorwerpen op de weg te gooien. 

Ook de overlast bij de haven van Calais is volgens TLN toegenomen. Chauffeurs ervaren dit als heel bedreigend en veel Nederlandse chauffeurs willen dus ook niet meer via Calais rijden. Vervoersbedrijven proberen de kustplaats zoveel mogelijk te mijden. 

Jungle groter dan ooit

Calais is enkele maanden geleden voor een deel ontruimd door de Franse autoriteiten, maar het kamp is nu groter dan ooit. Volgens cijfers van de Franse autoriteiten verblijven er nu 6900 migranten in ‘de jungle’. 

In EenVandaag spreken we met vervoerder Teun de Bondt, wiens chauffeurs dagelijks via Calais naar Engeland rijden om uien te vervoeren. Zijn werknemers maken regelmatig, en vooral de afgelopen tijd, vervelende situaties mee rond de stad. En we spreken met Casper van Beijen van Van Bentum Internationaal Transport. Hij probeert zijn goederen zoveel mogelijk via andere havens naar Engeland te verschepen en zo Calais te vermijden. Er zijn chauffeurs van Van Bentum die niet meer via de kustplaats willen rijden. Daarnaast spreken we met Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland.

In Radio EenVandaag spreken we met fotograaf Henk Wildschut, hij bezoekt al meer dan tien jaar geregeld de zogeheten Jungle van Calais. Ook praten we met TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.