Mesut Özil stopt per direct als international van het Duitse voetbalelftal. Dat heeft de 29-jarige voetballer laten weten op Twitter. Het is het gevolg van een rel rond de publicatie van een foto waar Özil de hand schud van de Turkse president Erdogan. “Ik ben altijd trots geweest om voor Duitsland te spelen, maar ik voel me nu gediscrimineerd en niet gerespecteerd door de Duitse voetbalbond. Daarom heb ik dit moeilijke besluit genomen."

Racistische reacties

Op Twitter legt hij uit dat er afgesproken was het niet meer over deze foto te hebben, maar dat hij van de Duitse voetbalbond toch weer uitleg moest geven aan de media. De voetballer van Turkse komaf schrijft dat dit voor hem, na alle racistische reacties op de foto, de druppel was. 

Ik word behandeld als iemand die anders is. Ondanks het feit dat ik belasting betaal in Duitsland, donaties doe aan Duitse scholen en het WK won met Duitsland." 

Met name de Duitse voetbalbondvoorzitter moet het ontgelden. "In zijn ogen ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen", schrijft Özil. 

Erdogan

De bewuste foto met Erdogan moet men volgens Özil niet zien als politieke steun aan Erdogan, maar als respect voor de leider van het land van zijn familie. Toch is er veel kritiek op het feit dat hij juist met Erdogan op de foto gaat. Ook al is hij niet de eerste sporter die ineens gebroederlijk naast een discutabel politiek leider staat. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.