Een prachtige auto met een macabere geschiedenis wordt morgen in Arizona geveild. Het gaat om een Mercedes 770K Grosser, speciaal gemaakt voor Adolf Hitler. De führer liet zich er regelmatig in rondrijden op grote parades, bijvoorbeeld de parades om de overwinningen te vieren op Frankrijk, Griekenland en Joegoslavië.

Van het type Mercedes zijn er maar vier gemaakt, en in deze uitvoering zelfs maar één, omdat deze werd uitgevoerd met kogelwerend glas en gepantserde deuren. Opzich enigszins overbodig, aangezien Hitler zich staande in de auto liet rondrijden met open dak.

Bij de bevrijding werd de Mercedes in beslag genomen door de Amerikanen, waarna hij verschillende eigenaren kende, onder wie tabaksfabrikanten, casino-eigenaren en historici, schrijft de Daily Mail. 

Behalve Hitler heeft ook Mussolini in de auto gezeten. Ondanks, of misschien juist dankzij, dat macabere gegeven verwacht het veilinghuis dat de wagen veel geld op zal brengen. Het aankoopbonnetje van Hitler krijg je erbij. Tien procent van de veilingopbrengst zal gedoneerd worden aan educatie over de holocaust. Alle details over het object zijn bij het veilinghuis te vinden.