De aanslag op de Ramblas in Barcelona mocht zich voegen in een sinister rijtje. Het was maar liefst de zevende terroristische aanslag in Europa met een voertuig in ruim een jaar tijd. De aanslagen in Nice, Berlijn, Stockholm, Londen en Barcelona kostte aan zeker 120 mensen het leven. 

Kunnen we onze steden zo inrichten dat een dergelijke aanslag niet meer kan gebeuren? En hoe hebben de bewoners van Israel leren leven met de constante terreurangst? Een gesprek met Martijn Bos, Krav Maga meester, en met Pieter Jongkind, veiligheidsdeskundige van Parcival.

Verder spreekt verslaggever Laura Kors met ondernemers van de Kalverstraat in Amsterdam, met 24 miljoen bezoekers per jaar de drukste winkelstraat van Nederland. Zij maken zich na iedere aanslag met een voertuig meer zorgen over het ontbreken van paaltjes bij de ingang van de straat aan de Dam-zijde van de straat. “De Kalverstraat is de Ramblas van Nederland. Het is niet moeilijk voor te stellen dat terroristen op het idee komen hier iets uit te halen." De gemeente Amsterdam geeft echter niet thuis. Zij vinden het plaatsen van paaltjes of bloembakken niet nodig. De dreiging is niet hoog genoeg.