Marieke van der Noorda is 27 jaar en arts in opleiding. Ze werkt in het Antoni van Leeuwenhoek en doet er onderzoek naar borstkanker. Ze hoopt over twee jaar te promoveren. Afgelopen zomer sprak ze een kennis die vrijwilliger was op Lesbos. De schrijnende verhalen over de situatie van de vluchtelingen op het Griekse eiland deed haar besluiten om er zelf naar toe te gaan.

Ze nam twee weken vakantie op en hielp in januari onder de vlag van Stichting Bootvluchteling in het beruchte kamp Moria op Lesbos. Het kamp was afgelopen maand regelmatig in het nieuws vanwege de ontberingen van de bewoners in zwaar winters weer.

Hoewel ze eerder vrijwilligerswerk heeft gedaan in Sri Lanka en Oeganda was Moria een harde leerschool. Tijdens haar werk als arts in het kamp plaatste ze op Instagram een foto en tagt daarin de Europese commissie. Ze noemt daarin de situatie van de vluchtelingen op Lesbos een schande voor Europa. 

Een gesprek over haar ervaringen in het kamp met hoogte- en dieptepunten, haar motivatie en de zin van het werk. Wat ze nastreeft: werken voor AZG in conflictgebieden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.