Volledig onschuldig in de cel gegooid. Zwaar mishandeld. En na een jaar tussen leven en dood in zijn cel doodgeslagen. Vermoord door politie en justitie. Het overkwam de Russische advocaat Sergei Magnitsky. Wie in het Rusland van Poetin corruptie aan de kaak stelt of openlijk kritiek heeft loopt gevaar. Fysiek gevaar.

Magnitsky was werkzaam voor de Engelsman William Bowder, een van de grootste buitenlandse investeerders in Rusland. Browder wordt op 13 november 2005 zonder opgaaf van redenen het land uitgegooid. Hooggeplaatste Russische ambtenaren nemen zijn bedrijf over en weten zo 230 miljoen dollar in handen te krijgen. Browder legt zich hier niet bij neer en huurt Russiche advocaten in.

Een van hen ontdekt wie allemaal betrokken zijn bij de misdaad. Het zijn zeer hooggeplaatste belasting- en justitiemedewerkers. Hoe meer Magnitsky ontdekt, hoe moeilijker hij het krijgt. Hij wordt gearresteerd, een jaar lang gemarteld en uiteindelijk in zijn cel vermoord. En drie jaar na zijn dood wordt hij alsnog voor de rechter gesleept. In EenVandaag het verhaal van Sergei Magnitsky.