Drie keer achter elkaar haalde hij een cum laude voor zijn eindexamen. Eerst voor vmbo-basis, daarna voor vmbo-t en dit jaar voor de havo. De eerste keer was Melle nog zenuwachtig, daarna werd het steeds leuker: "Eindexamen doen geeft een enorme kick."

De 19-jarige Amstelveense scholier Melle Kampstra deed het dus drie keer op rij: een gemiddelde halen van een 8 of hoger. Toch was hij er lang niet altijd van overtuigd dat dat in hem zat.

Een kwestie van vertrouwen

Pas aan het begin van de derde klas van het vmbo-basis ontdekte hij dat hij zijn eigen toekomst kon bepalen. In die periode noemt hij zichzelf nog een onzekere jongen, maar de mensen om hem heen hadden vertrouwen in zijn kunnen. "Het besef daalde toen langzaam in dat ik meer kon dan het vmbo."

Meer en meer begon hij te dromen over de toekomst. "Ik dacht: ik zit dan wel op het vmbo, maar kan nog steeds alles bereiken wat ik wil. Ik heb alle mogelijkheden om nog veel verder door te stromen."

Radio-interview: Melle vertelt hoe het hem lukte om 3 keer cum laude af te studeren

'Ook anderen kunnen dit'

Volgens Melle is het beeld van vmbo niet altijd zo goed. Maar omdat hij geloofde dat hij hogerop kon, heeft hij toch zijn kansen gepakt. In de basisklas kwamen dagelijks mensen op hem af die hem vertelden dat hij het goed deed: leraren, maar ook andere studenten. Ook op de havo werd hij gesteund door zijn medeleerlingen. "Ze stonden echt als een blok achter me."

Toch ziet hij niet altijd steun voor het vmbo terug in de politiek. Daar mist hij een echte stem voor de opleidingsrichting, en dat vindt hij zonde. "Er zijn veel meer leerlingen die een soortgelijke weg als ik af zouden kunnen leggen."

Lees ook

De Tweede Kamer in

De Amstelveense oud-scholier heeft besloten om niet door te stromen naar het vwo. Via een HBO-opleiding bestuurskunde hoopt hij uiteindelijk politicologie te kunnen studeren. "Want drie keer eindexamen doen is leuk, maar je word wel steeds ouder in het proces." Als zijn droom om politicologie te studeren uitkomt, wil Melle daarna de politiek in. Het liefst gaat hij ooit de Tweede Kamer in.

Andere scholieren wil hij aanmoedigen om vooral in zichzelf te geloven. "Jullie kunnen ook zeker een opmars in gang zetten. Dus neem de regie in je eigen leven en laat alles en iedereen zien hoeveel je waard bent!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.