Hij draagt standaard een soort Mao-achtig werkjasje, maar wel enigszins getailleerd. Hij scoort in de debatten met aanvallen op het internationaal grootkapitaal. Hij is in de peilingen één van de vier kandidaten die de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zou kunnen halen. We hebben het over ex-Trotskist Jean-Luc Mélenchon, de leider van de partij ‘La France Insoumise’ (Frankrijk buigt niet).

Vergeet Jeremy Corbyn, of Bernie Sanders; naast Mélenchon zijn het rechtse rakkers. Hij wil duizend miljard investeren in de economie, de grote Franse bedrijven nationaliseren, de pensioenleeftijd verlagen, het minimumloon verhogen en de werkweek verkorten. En daarnaast, nou ja, gewoon de macht teruggeven aan de arbeiders. 

De Fransen zijn na een mislukt presidentschap van zowel rechts - Sarkozy - als links - Hollande - gevoelig voor alles wat boos en extreem is. En zijn revolutionaire toon slaat aan. In Marseille kwamen afgelopen zondag maar liefst 70.000 man op de been voor een Castro-achtige toespraak van Mélenchon. 

Mélenchon heeft een 'Jan Marijnissen-achtige' no-nonsens charme. En hij maakt handig gebruik van de nieuwste gimmicks. Zo verscheen hij in hologram-vorm op meetings in het land, een stukje techniek dat enthousiast en breed werd uitgemeten in de pers.

En hij lanceerde zijn eigen videogame: ‘Fiscal Kombat’ - een ludieke variant van de videogameserie ’Mortal Kombat' - waarbij de kiezer zoveel mogelijk belastinggeld kan terughalen bij corrupte politici.

Het werd een immens succes en Mélenchon staat in de peilingen op zo’n 18 procent van de stemmen. The Wall Street Journal zag het als het bewijs van de totale ineenstorting van de traditionele politieke partijen in Frankrijk. 

Mélenchon profiteert van de chaos bij de Parti Socialiste. Als hij de tweede ronde haalt is de keus straks tussen extreemlinks en extreemrechts. Het voedt het gevoel dat Frankrijk een vastgelopen politiek systeem heeft dat rijp is voor een schokeffect.

Wie zijn de andere belangrijke presidentskandidaten?