Het Meldpunt Seksueel Misbruik van de Katholieke Kerk gaat op 1 juli dicht. Hier kunnen slachtoffers van seksueel misbruik terecht voor erkenning en compensatie voor verjaarde zaken. De mogelijkheid om je verhaal te doen zonder vervolgstappen blijft wel bestaan.

Vrouwen hebben zich nog maar mondjesmaat gemeld bij het meldpunt. Het misbruik is niet minder, maar veel vrouwen doen er veel langer over om zich te melden, bijvoorbeeld uit schaamte. Misbruik vond vaak plaats in gesloten gemeenschappen.

Vaak deed de familie mee aan de zwijgcultuur. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik trekt aan de bel omdat zij vinden dat de kans voor genoegdoening voor vrouwen voortijdig wordt afgesneden. Verder het verhaal van Brigitte Kicken. Zij weet uit ervaring hoe moeilijk het is melding te doen van seksueel misbruik.

Bekijk ook de reportage die EenVandaag eerder maakte over seksueel misbruik en geweld tegen meisjes in de Rooms-Katholieke kerk:

Download

reactie

Kamer: meldpunt misbruik katholieke kerk langer open 

De katholieke kerk moet ook na 1 juli openstaan voor meldingen van seksueel misbruik. Dat wil de Tweede Kamer. Het gaat om zaken die verjaard zijn, of gepleegd door mensen die inmiddels zijn overleden.De officiële termijn loopt af op 1 juli maar de meeste fracties willen dat de kerk soepel is voor schrijnende gevallen.