Ze begon al met programmeren op haar zevende. Als een van de weinige vrouwen in het techwereldje trekt de van origine Amerikaanse nu ten strijde tegen cybercriminelen. Een eerlijke hacker die vanuit activisme de wereld van de cyberveiligheid wil hervormen. 

Informatie delen

Met haar bedrijf Radicaly Open Security test ze de computersystemen van grote bedrijven en legt haar klanten precies uit waar het allemaal mis gaat. "Het probleem is dat er geen informatie wordt gedeeld in deze wereld. Bedrijven en inlichtingendiensten houden alles voor zichzelf. Maar uiteindelijk is de burger de dupe van de cybercriminelen. Het is jouw rekening die geplunderd wordt, jouw informatie die op straat ligt."

Activisme

Melanie Rieback is haar sociale onderneming Radically Open Security vanuit puur activisme begonnen. Van de bekende uitspraak 'Kennis is geld' wil ze niets weten, ze geeft haar kennis graag gratis weg. Ze schenkt zelfs 90% van de winst aan een maatschappelijk doel. "Ik hoef geen winst te maken op de veiligheid van burgers. Ik wil wat bijdragen aan de wereld, iets positiefs doen. Dat kan ik door te doen wat ik het beste kan; hacken, lekken blootleggen."