Het strafproces over de Amsterdamse zedenzaak, het grootste misbruikproces ooit in Nederland, wordt vandaag afgerond. Robert M. en zijn partner Richard van O. staan voor de laatste keer terecht voor het zeer ernstige misbruik van 67 baby’s en peuters op kinderdagverblijven. Hoe kijken de ouders van de slachtoffertjes terug op dit maandenlange proces? EenVandaag sprak hierover uitgebreid met de advocaat van een groot aantal ouders, de Amsterdamse strafpleiter Richard Korver.

Het is vandaag de laatste zittingsdag in de rechtbank in Amsterdam. Justitie en de advocaten kunnen voor het laatst de rechter proberen te overtuigen hoe zij de zaak zien. En oud-crechemedewerker Robert M. krijgt voor het laatst het woord. Iets wat hij tijdens het hele proces ook al meermalen deed: de Let bemoeide zich zeer actief met het proces en nam veel en uitgebreid het woord. Hoe hebben de ouders dat ervaren? Advocaat Richard Korver kijkt met ons terug en reageert op de laatste zitting. Hij is sinds het drama van de Amsterdamse zedenzaak zich ontrolde betrokken als advocaat van de ouders, die in het strafproces nadrukkelijk erkend zijn als slachtoffers. Korver maakte zich onder meer hard voor spreekrecht voor de ouders en voor een schadevergoeding.

Justitie heeft de maximale straf geëist tegen Robert M.: 20 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Met als doel de Let nooit meer te laten terugkeren in de samenleving vanwege het gevaar op herhaling. Zijn man Richard van O. moet volgens justitie voor het medeplegen van het misbruik 12 jaar de cel in.

De rechtbank doet 21 mei om 9.30 uur uitspraak.

Bekijk hier ons dossier over de Amsterdamse zedenzaak.

Megaproces Amsterdamse zedenzaak afgerond