Zes op de tien (61%) vinden het een goed plan als gemeenten zelf de wietteelt en de verkoop van wiet organiseren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 17200 leden van het Opiniepanel.

Enkele burgemeesters vinden dat de teelt en verkoop van wiet door gemeenten georganiseerd zou moeten worden om illegaal kweken, overlast in de buurt van coffeeshops en criminaliteit te verminderen. Gemeenten hebben dan zelf toezicht op de teelt, de kwaliteit van wiet en de uitgifte ervan.

In Zuid-Holland en Limburg meeste animo

In de provincies Zuid-Holland (69%) en Limburg (68%) is het meeste animo voor de regulering van wietteelt maar in alle andere provincies is ook een meerderheid voor. Tweederde (66%) van de deelnemers vindt dan ook dat het Ministerie van Justitie experimenten met de organisatie van de wietteelt en de verkoop van wiet door gemeenten moet toestaan. Bovendien verwacht een meerderheid van de deelnemers in elke provincie dat de criminaliteit zal afnemen als gemeenten een hoofdrol krijgen in de teelt en verkoop van wiet.

Bekijk hieronder de uitslag van het hele onderzoek voor uw provincie.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 21 tot en met 23 januari 2014, deden 17.200 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.