Het animo om met kerstmis naar de kerk te gaan is dit jaar niet hoog. Tweederde (66%) is dat niet van plan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. Vijf op de tien (22%) zeggen de komende dagen wel een kerk te bezoeken. In de provincies Utrecht (32%) en Friesland (29%) ligt het kerkbezoek relatief het hoogst. Onder de kerkgangers zijn vooral Christenen, maar ook mensen die zichzelf niet als gelovig beschouwen.

Wel ‘iets’ tussen hemel en aarde

Hoewel de meeste deelnemers zich niet officieel als religieus beschouwen, gelooft een meerderheid (59%) van hen wel dat er meer is tussen hemel en aarde. Een op de vijf deelnemers gelooft dat contact met overledenen mogelijk is (21%), en dat mensen helderziend kunnen zijn (19%). In lotsbestemming gelooft 18 procent, in reïncarnatie 17 procent.

Kennis Christendom belangrijk

Tweederde (65%) vindt kennis van het Christendom wel belangrijk voor de algemene ontwikkeling.

Zeven op de tien (72%) mensen vinden kennis van alle grote wereldgodsdiensten belangrijk. Ook van de mensen die zich zelf niet verbonden voelen met een religie vindt de helft (52%) dat kennis van het Christendom bijdraagt aan de algemene ontwikkeling. Vooral in Utrecht (76%) en in Overijssel (75%) vinden de mensen dat kennis van het Christendom belangrijk. Noord-Brabant is de enige provincie waar een meerderheid dat niet vindt; daar zegt 47 procent dat het belangrijk is, 38 procent vindt van niet.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats 5 tot en met 11 december 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.