Een meerderheid (54 procent) zegt vandaag zeker te gaan kijken naar de inhuldiging op televisie. In Utrecht (69 procent), Gelderland (68 procent) en Drenthe (65 procent) zeggen de meeste mensen te gaan kijken. In Friesland en de regio Rijnmond zegt een kwart zeker niet te gaan kijken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 deelnemers.

Niet meezingen met koningslied

Een ruime meerderheid in elke provincie zegt niet te zullen meezingen met het koningslied vanavond, variërend van 76 procent in Gelderland, tot 89 procent in Zeeland. Zeeland heeft gisteren op het nippertje nog een koor gevonden om het lied vanavond officieel voor te dragen. De dirigent van het kinderkoor dat het lied in eerste instantie zou zingen zegde eerder af vanwege de spelfouten in de tekst.

De meningen over het feit dat het Nationaal Comité Inhuldiging toch vasthoudt aan het koningslied zijn verdeeld. Landelijk vindt 31 procent dat een goede zaak, 42 procent vindt het een slechte zaak.

Bekijk hieronder de uitslag in uw provincie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 t/m 28 april 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.