De Nederlandse overheid moet ouders verplichten hun kinderen in te enten tegen de mazelen, vindt een meerderheid in elke provincie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 28.000 deelnemers. Driekwart (77%) vindt bovendien dat crèches kinderen mogen weigeren wanneer zij niet zijn ingeënt.

Ook vindt een meerderheid dat het aan predikanten is om hun gemeenteleden op te roepen hun kinderen te laten inenten. Dat de minister-president predikanten heeft opgeroepen dit te doen gaat volgens tweederde (63%) dan ook niet te ver.

Bekijk de uitslag van het onderzoek in uw provincie hieronder.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 20 t/m 29  augustus 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.