Van de mensen die een koophuis hebben vindt 55 procent dat de hypotheekrenteaftrek mag worden aangepakt. Van die groep is eenvijfde voor volledige afschaffing van het financiële voordeel. Dit blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder ruim 15.000 deelnemers.

De achterban van zowel de VVD als het CDA is voor het aanpakken van de renteaftrek. Van de mensen die vandaag op het CDA zouden stemmen is 71 procent vóór. Van de mensen die vandaag op het VVD zouden stemmen is 59 procent voorstander van beperking of afschaffing. Een meerderheid van de PVV-aanhang (66 procent) wil de hypotheekrenteafrek houden zoals die nu is.

Het politieke heilige huis dat hypotheekrenteaftrek heet lijkt volledig in te storten. Steeds meer politieke partijen gebruiken het fiscale voordeel als hard bezuinigingspunt voor de verkiezingen. Partijen, waaronder D66 en GroenLinks, zien in het terugdringen van dit bedrag kansen om het verwachte staatstekort van 29 miljard euro in 2015 terug te dringen. Belangenverenigingen Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging Makelaars (NVM) slaan de plannen met argusogen gade. Vanavond in EenVandaag: moet de hypotheekrenteaftrek nu wel besproken worden, juist op een moment dat de woningmarkt voorzichtig opkrabbelt?

Jaarlijkse kost de hypotheekrenteaftrek de Nederlandse Staat 12 miljard euro per jaar. De hypotheekrenteaftrek is een belastingmaatregel waarmee de kosten van de financiering van de eigen woning van de belasting afgetrokken mogen worden. De drempel om een woning aan te schaffen wordt hierdoor verlaagd. De gedachte achter deze maatregel is dat het fiscaal aantrekkelijker wordt om de woning te blijven financieren door een lening. Het zelf opgebouwde kapitaal kan geïnvesteerd worden in de economie.

EenVandaag is in Den Haag om daar de reacties te peilen.

Meerderheid huizenbezitters voor aanpak hypotheekrente