Minister Kamp van Economische Zaken moet nieuw onderzoek laten doen naar wat de vermindering van de gasproductie bij het Groningse Loppersum betekent voor omliggende gemeenten. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). 

Vorige maand besloot het kabinet om de productie bij Loppersum terug te schroeven in verband met de aardbevingen in het gebied. In plaats daarvan zal meer gas worden gewonnen in andere delen van de provincie. Maar volgens het SodM moet eerst onderzocht worden wat de gevolgen hiervan zijn. 

Onzekerheid omliggende gemeenten

Vanmorgen was er opnieuw een aardbeving bij Loppersum. Het zorgt voor het een gevoel van onzekerheid in het gebied, zegt burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond. Ze is het dan ook eens met het advies van het SodM dat er eerst meer onderzoek moet komen naar wat vermindering van de gaswinning betekent voor omliggende gemeenten. Van Beek: 'Hier bestaan zorgen over. Het gaat niet alleen om veiligheid in het meest getroffen gebied, maar in heel het gebied.' Luister het telefonische interview bovenaan deze pagina terug. 

Bekijk hieronder eerdere reportages over de gaswinning in Groningen

 

Geschiedenis gaswinning Groningen